Koncepció-autó
SCI-FI FILMEK JÁRMŰVEI, III. RÉSZ

SCI-FI FILMEK JÁRMŰVEI, III. RÉSZ

Loading...

Sorozatom első részében az 1970-es évekig terjedő időszak nevezetesebb, sci-fiben szereplő járműveiről írtam; a második részben az 1980-as-90-es évekről. A befejező részében a 2000-et követő évek jelentősebb sci-fi közlekedési eszközeire szánok néhány gondolatot.

A hatodik napon (The 6th Day, 2000)

Roger Spottinswoode 2015-ben játszódó filmjében szintén feltűnt a GM HX3 hibrid koncepcióautó, amit már annak idején a Pusztítóban is láthattunk. Arnold Schwarzenegger karaktere altatásból ébred egy HX3 taxiban. Ez talán utalás lehet Arnold 10 évvel korábbi filmjére, az Emlékmásra, ahol a Johnny-taxiban ébred. A Johnny-taxival ellentétben ez a taxi nem önvezető.

Az akkor tízéves HX3 még mindig futurisztikusnak tűnik
A világítás nem a fekete sávban, hanem a 2 x 4 kör alakú mélyedésben van
Ébresztő!

Viszont nem maradt ki az önvezető jármű sem: a film elején látható egy 1999. évjáratú Chevrolet Silverado pick-up, amely kívülről szokványosnak tűnik ugyan, de át tud váltani önvezető üzemmódra. Tudtommal az Emlékmás után ez a második film, ahol önvezető autó látható. Persze ezúttal nem egy taxiról van szó.

Kívülről semmi extra
A műszerfal már nem gyári
Autopilot bekapcsolva
Autopilot kikapcsolva

Itt is van egy klasszikus autó a régi idők emlékére, mégpedig egy 1957. évjáratú Cadillac. Persze mindhárom említett autó GM-termék…

1957 Cadillac

Különvélemény (Minority Report, 2002)

Steven Spielberg 2054-ben játszódó filmjében ezúttal nem a GM a fő szponzor, hanem a Toyota. Két érdekes autó tűnik fel.

Az egyik egy Lexus Maglev Pod nevű önvezető autó, amely egy különleges pályán, mágneses levitáció segítségével tud vízszintesen és függőlegesen is mozogni. Nem vagyok benne biztos, hogy a tudomány mai állása szerint működőképes lenne-e ez a rendszer.

Levitáló járművek 2054-ben
Tom Cruise a tetőn
A Maglev Pod házhoz jön

A másik valamivel konvencionálisabb: Lexus 2054 EV a neve. A Maglev Poddal ellentétben ez nemcsak díszlet, hanem egy tényleg működő autó volt. Üzemanyagcella hajtotta és biometrikus azonosítóval rendelkezett.

A Lexus 2054 EV itt éppen kijött a gyártósorról
A 2054 EV a filmben sem önvezető
Már az a furcsa, ha egy koncepció-autónak normál módon nyílik az ajtaja

Én a robot (I, Robot, 2004)

Isaac Asimov (született: Iszaak Ozimov) klasszikusának 2035-ben játszódó adaptációjában is látható néhány érdekes jármű. Az Audi külön a filmhez készítette az RSQ típusjelzésű koncepcióautóját, sajátosan nyíló ajtókkal, illetve az FSI típusjelzésű tízhengeres motorral. A filmben az autó önvezető, de a sofőr vissza tudja venni az irányítást.

Az Audi RSQ
Az RSQ oldalról
Itt Will Smith éppen kikapcsolja az önvezetést
Az ajtó nem a szokványos módon nyílik
Az Audi tényleg elkészítette
Hátulról is jól mutat
Burkolt kerekek, különleges ajtók

Szerepelnek a filmben néhányszor robotokat szállító önvezető teherautók, bár valószínűleg azokat csak CGI segítségével alkották.

A robotkamion

Ami pedig a Hétalvóban a VW bogár, a Pusztítóban az Oldsmobile, az itt egy MV Agusta F4 SPR. Ebben az alkotásban ez a jármű jelképezi a régimódi közlekedést.

Smith az Agustán, sisak nélkül

A sziget (The Island, 2005)

Michael Bay 2005-ben bemutatott, 2019-ben játszódó filmjében megint egy General Motors-koncepcióval találkozhatunk. A Cadillac Cient a cég 100. évfordulójára mutatták be 2002-ben. Ajtói a Lamborghini Countach-hoz hasonlóan nyílnak. V12 hengeres, 750 lóerős, 7,5 literes motor hajtotta.

Cadillac Cien
A Cien hátulról
Kötelező elem a nem szokványos ajtó

Ismét feltűnik egy pillanatra a Különvéleményből már ismert Lexus 2054 EV, de ezúttal egy ezüstszürke példány.

Lexus 2054 EV

De van itt más is: megjelenik néhány lebegő, motorkerékpárra hasonlító alkalmatosság, amelyeket csak simán „Jet Bike”-nek hívnak. Van más is, ami lebeg: Los Angelesben a magasvasutak a levegőben közlekednek, minden látható rögzítés nélkül.

A Jet Bike
A lebegő “vasút”

Sokkal érdekesebb viszont az Amtrak (egy létező vasúttársaság az USÁ-ban) Maglev (mágneses levitációs) vasútja, ami kéken ragyogó mágneseken suhan Arizonából Los Angelesbe.

Maglev vasút, minimalista síneken
Személyvonat érkezik a 2. vágányra. A vágány mellett kérjük, vigyázzanak!
Gigantikus méretek

Hogy ne csak szárazföldi járműveket említsek: a filmben szerepet kap a monacói Wally hajómanufaktúra Wallypower 118 nevű jachtja. A filmben Renovatio a neve. Ez egy valóban létező és megvásárolható termék; persze annak, aki meg tudja fizetni. Legalábbis elvileg, ugyanis a Wikipedia szerint eddig mindössze egyetlen darab készült belőle. Ha mégis valaki venni akar belőle, akkor 33 millió dollárral lesz soványabb a bankszámlája. Utóbbi a gázturbinás változat ára. Elvileg tudnak belőle Dieselt is készíteni, az „csak” 22 millió dollár.

A Renovatio, azaz a Wallypower 118

A 118 – mint általában a jachtoknál – a hajótest hosszát jelzi lábban megadva, ami itt 36 métert jelent. Végsebessége 110 km/h (ez a vízen mást jelent, mint az autópályán). 3 db Vericor TF50 gázturbina hajtja meg a Rolls-Royce Kamewa vízsugárhajtóműveket, összesen 16 800 lóerőt leadva. Hatótávolsága 2800 km 17 km/h-nál, vagy 560 km 110 km/h-val haladva. 22 000 liter üzemanyagot tud magával vinni. Hihetetlen adatok…

Lopott idő (In Time, 2011)

A Lopott időben a rendező Andrew Niccol újra felhasználta a Gattacában már bevált kreatív ötletét, és elektromos hajtással képzelte el a jövőben a közelmúlt klasszikusait. Látható elektromos hajtású Jaguar XKE, Citroën DS, Lincoln Continental, Mercedes 300 SL stb.

Van választék: elektromos Mercedes 300 SL, Citroën DS, Jaguar XKE, Studebaker Avanti (utóbbi már szerepelt a Gattacában is)
Ha a Jaguar elektromos, mi célt szolgál az alján a kipufogó?
Elektromos Lincoln, kilincsek nélkül, bár a hatalmas felni kissé “gettósra” sikerült

Prometheus (2012 )

A 2093-ban játszódó sci-fiben az idegen bolygón a főszereplők RT01 jelzésű nyolckerekű buszokkal és két kisebb lánctalpas járművel közlekednek. Utóbbi típusjelzése a rajongói oldalakon NR6 vagy EX01. A nyolckerekűek valójában elváltoztatott külsejű Tatra 815 típusú teherautók voltak. A másikról, a kis lánctalpasról nem találtam több információt.

Az RT01 kívül…
…és belül
A quad-szerű lánctalpas

Feledés (Oblivion, 2013)

A Feledésben úgy tűnik, mintha Tom Cruise valami elektromos motorkerékpárral száguldozna (sisak nélkül, mint ahogyan tőle már a Top Gun-, vagy a Mission Impossible-filmekben megszokhattuk). Legalábbis a hangja egészen villanymotor-szerű. Azonban a jármű nem más, mint egy átmaszkírozott Honda CRF450X.

Tom Cruise és a Hondája

Mars: Az utolsó napok (The Last Days on Mars, 2013)

A 2040-es években játszódó scifi-horrorban egész jó megjelenésű teherautókkal közlekednek a Marson. Az Aurora Rover-1 és Rover-2 nevet kapott járművek – természetesen – elektromos hajtásúak, napelemekkel tölthetők és saját zsilipkamrájuk van. A forgatáshoz használt járművekről többet nem sikerült megtudnom.

Az Aurora Rover a Marson
Kinyitott napelemekkel
Az Aurora Rover vezetőfülkéje

Jurassic World (2015)

A Jurassic-franchise negyedik részében feltűnik egy érdekes jármű. A „Gyrosphere” egy giroszkópos elven működő üveggömbnek tűnik, amivel az őslénypark látogatói szabadon közlekedhetnek a dinoszauruszok között. A jármű csak működésképtelen díszlet volt: a 2015-ben bemutatott film forgatása során sínen, a 2018-ban vászonra kerülő folytatás felvételekor pedig egy utánfutón mozgatták.

Mentőexpedíció (Martian, 2015)

A 2035-ben játszódó filmben Matt Damon is kapott egy Mars-járó teherautót. A háromtengelyes járművet direkt ehhez a filmhez készítették. Mind a hat kereke hajtott és kormányzott. Elektromos hajtású és napelemekkel tölthető. A film cselekménye szerint a főhős éjszaka hajtja, míg nappal tölti az akkumulátorait. Itt néhány érdekesség látható a forgatásról.

Martian Rover
Matt Damon a vezetőfülkében

Ebben a cikksorozatban ennyi járműről igyekeztem okvetlenül megemlékezni; ami nem jelenti azt, hogy más filmekben is feltűnhettek egyéb eszközök, amelyek elkerülték a figyelmemet.

A cikksorozat I. része

A cikksorozat II. része

Vélemény, hozzászólás?