Vasút
Emeletes vonattal utaztam

Emeletes vonattal utaztam

Loading...

Bréking nyúz! Tegnap kellemes meglepetésben részesített a MÁV: felszállhattam a Vác-Nyugati-vonalon közlekedő Stadler KISS típusú emeletes vonatra.

Persze már hétfőn bejelentette a vasúttársaság, hogy elindítja ezen a viszonylaton az új, emeletes szerelvényeket, de én úgy voltam vele: hiszem, ha látom. Már vagy fél éve lehetett látni a tétlenül ácsorgó KISS-eket Dunakeszin. Olyanok voltak, mint a kísértethajók, a váci vonal Bolygó Hollandijai. Működött rajtuk a világítás, de életnek semmi nyoma.

Tavasszal elvileg már közlekedtek, de talán csak a szolnoki vonalon. Aztán jött a COVID-19 és félretették az új szerelvényeket.

Stadler KISS érkezett a Nyugatira

Szokásom szerint az M365 Pro rolleremmel szálltam fel. Pontosabban szálltam be, hiszen alacsony padlós kocsikról beszélhetünk, ahogyan ennek lennie kell. Láttam egy, kerékpáros jellel ellátott ajtót, betettem a lovamat, de egy néhány négyzetméteres peronrészre jutottam. Megkérdeztem a kalauz hölgyet, hogy biztosan ez lehet-e a kétkerekűeknek fenntartott rész. Erre azt válaszolta, hogy nem, az valamivel hátrébb van, ugyanis rossz ajtókra ragasztották fel a matricákat (sic!). Nem kerestem a bringás részleget, inkább összecsuktam a Xiaomit, és felmentem az emeletre. Nem bántam meg. Szerencsére kevesen voltak, és könnyen elfértem a rollerrel a lépcső közelében lévő üléseken.

Elfért a roller
A “lépcsőház”
Az emeleten

Készítettem pár fotót kutyafuttában, telefonnal (elnézést a gyenge minőségért és a zavaros kompozíciókért). Sajnos most nem volt időm bejárni a teljes szerelvényt, de még kerülhet rá sor.

Összességében elégedett voltam az új vonattal, ez már tényleg olyan, ahogyan a XXI. század vasútjának lennie kell. Megfelel a modern mobilitás igényeinek.

Vélemény, hozzászólás?